Liquid Lipstick

Liquid Lipstick

Vloeibare lippenstiften zijn op dit moment helemaal in, en het is niet moeilijk te zien waarom! Hun ondoorzichtige, matte finish blijft uren zitten zonder ooit te barsten of droog aan te voelen. In deze rubriek overlopen we de beste vloeibare lipsticks op de markt, plus enkele tips en trucs om ze aan te brengen. Dus zonder verdere omhaal:

De do’s en don’ts van Veganistische lippenstift

Veganisme is een manier van leven die erop gericht is de exploitatie van dieren voor voedsel, kleding of enig ander doel uit te sluiten. Dit betekent dat een veganistische lippenstift die je koopt, wreedheidvrij is en niet op dieren is getest.

Om er zeker van te zijn dat je lippenstift echt veganistisch is, zoek je er een met het Leaping Bunny-logo, wat betekent dat hij niet op dieren is getest (je kunt ook naar de ingrediëntenlijst kijken). Als je een lippenstift in een ongebruikelijke kleur wilt die niet verkrijgbaar is in gewone lippenstiften, zijn er genoeg veganistische opties beschikbaar!

Wat is Veganistische lippenstift?

Veganistische lippenstiften zijn gemaakt van plantaardige ingrediënten, zoals de ingrediënten in deze lijst. Als je geïnteresseerd bent in andere veganistische producten, kun je hier meer informatie vinden.

Veganistische lippenstift is gemaakt van plantaardige ingrediënten zoals druivenpitolie en vitamine E. Het bevat geen ingrediënten van dierlijke oorsprong, waardoor het zowel wreedheidvrij als veganistisch is!

Als je op zoek bent naar een manier om deze inspanningen te steunen en tegelijkertijd goedkoop geweldige kwaliteit make-up producten te kopen, bekijk dan onze lijst met wreedheidvrije beauty merken hieronder!

Wat zijn de belangrijkste ingrediënten in normale lipsticks?

Als je overweegt over te stappen op vloeibare lippenstift, is het belangrijk te weten wat er in een normale tube lippenstift zit. Typische ingrediënten zijn castorolie, bijenwas, carnaubawas en lanoline (olie uit schapenwol). Andere veelgebruikte ingrediënten zijn emulgatoren en conserveringsmiddelen – om je lippen glad en zacht te houden – pigmenten die de kleur van de lippenstift veranderen, dampvormers of oplosmiddelen die worden toegevoegd om het aanbrengen te vergemakkelijken, en kleurstoffen die de lippenstift zelf een kleur geven.

Welke ingrediënten moet je vermijden in veganistische lippenstift?

Als je op zoek bent naar veganistische lippenstiften, is het belangrijk om paraffinewas, lanoline en karmijn te vermijden. Paraffine wordt vaak gebruikt als een niet-toxisch alternatief voor bijenwas in make-up en schoonheidsproducten. Het is echter ook een bijproduct van de aardolieproductie en kan worden aangetroffen in producten die minerale olie bevatten. Lanoline wordt gewonnen uit schapenwol (bah), terwijl karmijn afkomstig is van de cochenille kever (dubbel bah).

Als je een zo ethisch mogelijk product wilt kiezen, kies dan voor plantaardige oliën in plaats van dierlijke vetten of synthetische ingrediënten zoals polyethyleenglycolen (PEG’s). Kijk uit naar je favoriete merken die gecertificeerde biologische ingrediënten gebruiken die zonder pesticiden of bestrijdingsmiddelen op hun boerderijen zijn geteeld – en koop altijd lokaal als dat mogelijk is!

Paraffinewas

Misschien heb je al eens van paraffinewas gehoord, maar misschien weet je niet wat het is of waarom het veilig is om in cosmetica te gebruiken. Paraffinewas is een bijproduct van de raffinage van aardolie en wordt gebruikt als verzachtend middel en verdikkingsmiddel in lippenstift. Het wordt ook vaak gebruikt als drager voor geuroliën in parfums (vandaar dat veel lippenstiften zo lekker ruiken).

Het grootste probleem met paraffinewas is de kankerverwekkende werking die het kan hebben bij inademing – er is een verband met longontsteking en kanker door inademing. Het andere probleem met paraffinewas is dat het kan voorkomen dat je huid goed ademt, wat kan leiden tot huidirritatie of een droge huid (wat voor niemand goed is!). Als je hier gevoelig voor bent, blijf dan helemaal weg van producten die paraffine wax bevatten!

Lanoline

Lanoline is een was die wordt afgescheiden door de talgklieren van woldragende dieren. Het wordt gebruikt in veel cosmetica en schoonheidsproducten, waaronder lippenstift. Lanoline is een goed vochtinbrengend middel dat de lippen zacht en soepel houdt, maar het heeft ook een aantal nadelen: het kan een allergeen zijn voor sommige mensen, en het kan puistjes veroorzaken op een gevoelige huid.

Als je na het gebruik van lippenstift die lanoline bevat een allergie voor lanoline ontwikkelt, kun je proberen over te stappen op een ander merk lippenstift of helemaal geen lippenstift meer te dragen totdat de symptomen overgaan.

Karmijn

Karmijn is een rode kleurstof die wordt gewonnen uit de gedroogde lichamen van de vrouwelijke Dactylopius coccus Costa, of cochenille-insecten. Het kan ook cochenille, karmozijnrood, natuurrood 4, C.I. 75470, E120 of karmijnzuur worden genoemd. Karmijn wordt gebruikt om veel lippenstiften en andere cosmetica te kleuren omdat het zo’n sterke kleur is en langer blijkt te blijven zitten dan andere kleuren zoals fuchsia of oranje.

Andere te vermijden ingrediënten zijn lecithine, bijenwas, talg, lanoline, collageen, gelatine en meer.

  • Lecithine is een emulgator die kan worden verkregen uit sojabonen-, eigeel- of canola-olie. Het wordt gebruikt in cosmetica om ingrediënten te binden en te voorkomen dat ze uit elkaar vallen.
  • Bijenwas is een was die door honingbijen wordt afgescheiden om de structuur van hun bijenkorf te bouwen. Het wordt ook gebruikt in lippenstiften omdat het een verdikkend effect heeft op oliën, waardoor het product langer op de lippen blijft zitten.
  • Sebum is de natuurlijke olie die door je talgklieren wordt geproduceerd (ja, dezelfde klieren die je doen uitbreken als ze verstopt raken!). Dit ingrediënt wordt in veel producten gebruikt als verzachtend middel, omdat het de huid zacht en gehydrateerd maakt.
  • Lanoline komt rechtstreeks uit schapenwol – lekker! – en werkt als een verzachtend middel zoals talg dat doet, maar met extra hydraterende voordelen dankzij de dikke consistentie. Het is ook hypoallergeen, dus voor mensen met een gevoelige huid is dit ingrediënt minder irriterend dan andere ingrediënten die vaak in lippenstiften worden gebruikt, zoals bijenwas of stearinezuur (waar we het hierna over hebben).

Hoe zorg je voor je veganistische lippenstift?

Hoe verzorg je je veganistische lippenstift?

  • Gebruik een lipscrub voordat je vloeibare lippenstift aanbrengt. Dit helpt de dode huid te verwijderen en zorgt ervoor dat de kleur niet gaat klonteren in het midden van je lippen.
  • 2. Gebruik een lipolie om je lippen gehydrateerd te houden gedurende de dag of na de maaltijd, vooral als je matte vloeibare lippenstift draagt die snel uitdroogt, zoals onze eigen 100% Pure Organic Cupuacu Lip Butter (het is geweldig).
  • Niet te veel scrubben – dit kan leiden tot vroegtijdige uitdroging en barstjes in de huid rond je mond, wat kan leiden tot bloedingen bij het eten of drinken van koude dranken. Als dit gebeurt (en dat gebeurt), wees dan niet te streng voor jezelf. Er is niets mis mee om thuis make-up removerdoekjes te gebruiken voor het slapengaan!
  • Gebruik geen lippenbalsem met een wasachtige formule; deze kunnen zich ophopen en de poriën verstoppen als ze vaak genoeg worden gebruikt!

Hoe lang gaat vegan lippenstift mee?

Hoe lang blijft een veganistische lippenstift zitten?

Meestal blijven veganistische lippenstiften zo’n drie tot zes uur zitten. Sommige gaan zelfs tot acht uur of langer mee! Dit is te danken aan het feit dat ze geen ingrediënten op basis van petroleum bevatten zoals traditionele lipsticks. Daardoor zijn ze beter bestand tegen water en hebben ze een gladdere textuur. Ze zijn ook minder vettig dan traditionele lippenstiften – je hoeft je dus geen zorgen te maken dat ze op je koffiekopje of etensbakje smeren (ew).

Waarom is een vloeibare lippenstift beter dan een gewone lippenstift?

Het zit zo: vloeibare lipsticks zijn gepigmenteerder dan traditionele lipsticks, wat betekent dat je meer dekking krijgt met minder product. Bovendien is de formule meestal hydraterender dan de gemiddelde lippenstift, dus je pruillip zal niet zo droog of schilferig zijn nadat je hem uren achter elkaar hebt gedragen (wat wel kan gebeuren met sommige reguliere formuleringen).

Als je een gevoelige huid hebt, of als je irritatie in het algemeen wilt vermijden, is vloeibare lippenstift ook beter omdat het niet zoveel agressieve ingrediënten bevat als andere soorten make-up. Hij klontert ook niet aan op je gezicht zoals gewone lippenstiften soms doen, dus je hoeft geen klonters te verbergen of er later nog eens overheen te smeren om een egale look te krijgen.

En alsof dat alles nog niet genoeg is: vloeibare lippenstift kan zowel als kleur en als onderlaag worden gebruikt wanneer hij op blote lippen wordt aangebracht! Door de transparante aard van dit type product kan het gelijkmatig worden aangebracht op elke huidtint of huidconditie; terwijl sommige formules misschien niet goed werken als ze te dekkend zijn voor jouw huidskleur (d.w.z. dat ze de lippen donkerder kunnen doen lijken dan normaal).

Vegan vloeibare lippenstift van RebelKiss

Deze lipstick is een nieuw product dat de laatste tijd veel hype krijgt. Het is gemaakt met 100% veganistische ingrediënten en koopt niet in bij fabrikanten die dierproeven gebruiken. De langhoudende, waterproof formule zal niet afgeven gedurende de dag, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat je lippenstift slijt terwijl je eet of drinkt!

Veganistische lipsticks worden steeds populairder.

Veganistische lippenstiften worden steeds populairder. Veganistische lipsticks bevatten minder chemicaliën en zijn natuurlijker dan niet-veganistische lipsticks. Ze zijn ook wreedheidvrij en beter voor het milieu, en hebben een positieve invloed op je huid. Steeds meer mensen worden zich bewust van wat ze op hun lichaam smeren en passen gezondere gewoonten toe, ook in hun schoonheidsroutine.

Vloeibare lippenstift is een geweldige manier om wat kleur en flair aan je look toe te voegen. Hij kan alleen worden gedragen of in combinatie met een gloss voor een extra laagje glans. We hopen dat dit artikel je heeft geholpen bij het vinden van de beste vloeibare lippenstift voor jouw behoeften!